samopodoba_slika

SOS: NIZKA SAMOPODOBA

Nizka samopodoba ima lahko pomembno vlogo in pomembno vpliva na vašo srečo in kakovost življenja. Ljudje z nizko samopodobo se počutijo, kot da niso dovolj dobri ali ne morejo storiti ničesar prav, kar lahko vodi v razvoj kroničnih težav, kot sta depresija in tesnoba. Življenje ponavadi gledajo skozi nekoliko »negativno lečo«. Ta »negativna leča« pomaga potrditi način razmišljanja osebe z nizko samopodobo in ji preprečuje, da bi se videla v bolj pozitivni luči.

Pomembno se je zavedati, da čeprav je nizka samozavest negativna stvar, pa tudi zelo visoka samozavest ni dobra. Ljudje z nerealno visoko samopodobo so lahko preveč samozavestni in nekoliko polni sebe ali celo kažejo lastnosti narcistične osebnostne motnje.

Idealno je, da zdrava samopodoba obstaja sredi kontinuuma med visoko in nizko.

Najverjetneje se sprašujete: “Kako lahko spremenim svojo samopodobo?” Z malo trdega dela lahko spremenite svoje miselne vzorce in navade. Čez nekaj časa boste začeli svet, predvsem pa sebe videti bolj pozitivno in, upam da, izkoristili svoj polni potencial.

  • Izogibajte se negativnemu samogovoru: Nizke samozavesti ni mogoče popraviti samo tako, da ves čas razmišljamo pozitivno. Zatiranje negativnih misli in občutkov ni vedno dobro. Bolje je, da svoja čustva izpustite na zdrav način, kot je pisanje dnevnika ali pogovor s prijateljem, namesto da jih potisnete na stran.
  • Naučite se biti asertivni: Biti neodločen in ugajati ljudem ni dobro za vašo samozavest. Medtem ko vedno postavljamo druge ljudi na prvo mesto, to v bistvu pomeni, da sebe postavljamo na drugo mesto. Naučiti se morate biti asertivni. Vaše misli, občutki in mnenja so pomembni.
  • Ne primerjajte se z drugimi ljudmi: Ko ste navajeni primerjati sebe z vsemi okoli sebe, se težko ustavite. Dober način za začetek je, da se bolj zavedate, kdaj to počnete. Bodite pozorni na čas, ko opazite, da se primerjate z drugimi.
  • Osredotočite se na stvari, ki jih lahko spremenite: Namesto da se oklepate preteklosti, se poskusite sprijazniti z njo. Ne morete spremeniti tega, kar se je zgodilo prej, vendar imate nadzor nad dogajanjem zdaj.
  • Odločite se za kognitivno-vedenjsko svetovanje: Kognitivno vedenjsko svetovanje lahko nudi psihološki pregled in preverjanje samopodobe. Ljudem z nizko samopodobo pomaga spoznati njihove pristranske procese, ki pomagajo ohranjati nekoristne perspektive in jim preprečujejo, da bi imeli zdravo samozavest.

Comments are closed.