nova hank you

NAMESTO OPRAVIČILA, SE RAJE ZAHVALIMO

»Oprosti, sorry«.. je postala samodejna vljudnost. Vendar kolikorat v resnici mislimo to kar rečemo? S to frazo dokazujemo, da se zavedamo, da smo storili nekaj narobe, velikokrat to besedo uporabimo, ker smo nekomu povzročili nekakšno nezadovoljstvo.

Ne razumite me narobe.. Beseda »oprosti« ima svoje mesto v našem vsakdanjem življenju, kot je izražanje sočutja ali empatije do druge osebe ali dopuščanje drugim, da vidijo da resnično obžalujete napako. Toda v nekaterih situacijah obstaja veliko boljši način za opravičilo, ki ne bo le izpolnil vaše potrebe, da se opravičite, ampak bo tudi omogočil sogovorniku, da se počuti veliko bolje.

Čeprav je izgovor »oprosti« mogoče uvrstiti v enako kategorijo vljudnosti kot »hvala«, nam je žal, da na koncu razkrivamo svoje slabosti. Nevede znižujemo lastno vrednost in škodujemo samozavesti z opravičevanjem za dejanja in okoliščine.

Na primer, če ste dogovorjeni s prijateljem in zamujate pol ure, z izgovorjeno besedo »oprosti« razkrijete svoje napake (v tem primeru pomanjkanje točnosti). Po drugi strani pa se opravičujemo zase in zapravljamo čas prijatelja, hkrati pa sebe predstavljamo kot nesposobna oseba.

Moč besede »hvala«

»Hvala« se uporablja za izražanje hvaležnosti. To je zelo močna fraza, ki nam jemlje in daje toplino vsem, ki so okoli nas. Kolikšno hvaležnost izrazimo in koliko smo sposobni, da se iskreno zahvalimo, močno vpliva na naš odnos do drugih.

Čeprav se opravičilo šteje za pravilen odgovor na nekaj kar smo storili narobe, vodi do domneve, da drugi ljudje cenijo našo vljudnost in dobre manire. Kljub temu ga lahko toliko izkoristimo, da dejansko postane prazen samodejni odgovor brez pravega pomena.

Če rečete »hvala« izražate zahvalo osebi. V primeru, da ste se pol ure prepozno srečali s prijateljem, izražanje zahvale namesto opravičila goji občutek pozitivnosti med vama, saj cenite čas, ki sta ga namenila opravičilu za vaše napake, tj.slabe sposobnosti vodenja časa. S tem ne zmanjšate svoje podobe ali tega kar si oseba misli o vas, temveč jo hvalite za to, kar je storila.

»Hvala za potrpljenje« kaže na hvaležnost, medtem ko »Tako mi je žal, ker vedno zamujam« ne priznava v celoti hvaležnosti do osebe, ki vas je čakala.

Torej, če se res želite komu opravičiti na verodostojen način, mu to sporočite. Dovolite, da se kompliment, ko rečete »hvala«, ujema s situacijo in celo pojasnite, zakaj cenite nekoga, ker vam je dal svoj čas z besedami, kako veliko vam pomeni. S tem, ko prepoznate občutek druge osebe, pohvalite dejanje, ki ga je storila zaradi vas. Na koncu nihče ni popoln in vsi lahko včasih počnemo stvari v škodo drugih, zato naslednjič, ko se znajdete v položaju opravičila, ne pozabite na moč »hvala« nad besedo »oprosti«.

Comments are closed.