slika_miti_žalovanje

MITI IN DEJSTVA O ŽALOSTI IN ŽALOVANJU

Žalovanje je zelo individualna izkušnja, ni pravega ali napačnega žalovanja. Kako žalujete, je odvisno od številnih dejavnikov, vključno z vašo osebnostjo in slogom spoprijemanja s težavami, vašimi življenjskimi izkušnjami in kako pomembna je bila izguba za vas. Ne glede na vašo žalostno izkušnjo je pomembno, da ste potrpežljivi do sebe in dovolite, da se proces žalovanja naravno razvije.

Z vami želim podeliti nekaj mitov in dejstev o žalovanju:

  1. MIT: Bolečina bo izginila hitreje, če jo ignorirate.

DEJSTVO: Če boste svojo bolečino ignorirali ali preprečili, da bi se pojavila, se bo dolgoročno le poslabšala. Za okrevanje po izgubi se je potrebno s svojo žalostjo soočiti in se z njo aktivno spoprijeti.

2. MIT: Pomembno je, da ste po izgubi »močni«.

DEJSTVO: Občutki žalosti, prestrašenosti in osamljenosti so običajne reakcije na izgubo. Jok ne pomeni, da ste šibki. Z izkazovanjem “močne” zunanje podobe vam ni treba ščititi družine ali prijateljev. Izkazovanje svojih resničnih občutkov lahko pomaga tako njim, kot vam.

3. MIT: Če ne jokate, pomeni, da vam ni žal zaradi izgube.

DEJSTVO: Jok je običajen odziv na žalost, vendar ni edini. Tisti, ki ne jočejo, lahko bolečino občutijo enako globoko kot drugi. Lahko imajo preprosto druge načine, kako to pokazati.

4. MIT: Žalovanje bi moralo trajati približno eno leto.

DEJSTVO: Za žalovanje ni določenega časovnega okvira. Kako dolgo traja, se od osebe do osebe razlikuje.

5. MIT: Nadaljevanje s svojim življenjem pomeni pozabiti na svojo izgubo.

DEJSTVO: Vrnitev življenja v bolj ali manj normalne tirnice pomeni, da ste sprejeli svojo izgubo, vendar to ni enako kot pozabiti. Lahko nadaljujete s svojim življenjem in ohranite spomin na nekoga ali nekaj, kar ste izgubili kot pomemben del sebe. Tudi s pomočjo izgube lahko spoznamo, kdo pravzaprav smo in kakšno je naše življenjsko poslanstvo.

Comments are closed.