Shot of worried young woman thinking while sitting on sofa in the living room at home.

KAJ, ČE MI NE USPE?

Vprašanje, ki si ga vedno znova postavljamo, je: »Kaj, če mi ne uspe?« To vprašanje muči naš um, ustvarja dvom in strah ter nas zadržuje. Vendar si to vprašanje še naprej postavljamo. Vseskozi dovolimo, da se nam znajde na poti. Kaj pa, če bi vam rekla, da obstaja način, da se premaknete mimo tega vprašanja in si postavite novo vprašanje?

Kaj pa, če bi vam rekla, da se lahko še vedno vprašate: «Kaj, če mi ne uspe?«, potem pa si lahko zastavite še eno nadaljnje vprašanje, ki bo spremenilo vaš način razmišljanja in vam pomagalo, da se boste počutili bolje?

Preprosto je, če se vprašate: »Kaj, če mi ne uspe?« Nato nadaljujete z »Kaj bom storil, če mi res ne uspe?«

Da. Pravim vam, da se dobesedno vprašate, kaj boste storili, če vam ne uspe. Neuspeh je del procesa rasti in razvoja. Ne boste uspeli. Včasih. In drugič boste. Oba načina sta v redu. »Neuspeh« lahko pomeni karkoli se vam zdi. Neuspeh lahko pomeni, da odnehate in si rečete, da ste se zmotili, če ste sploh poskusili in, da ne smete poskusiti znova. Ali pa neuspeh lahko pomeni, da ste korak bližje temu, da bo to delovalo. Da lahko nekaj stvari spremenite in poskusite znova. Ta neuspeh pomeni, da se dejansko uspete približati svojemu cilju.

Torej, kaj ima to skupnega s tem, da se vprašate »Kaj bom storil, če mi res ne bo uspelo?« No, pomislite na najslabši možni scenarij, ki bi se lahko zgodil v kakršni koli situaciji, ki se je bojite. Usedite se in zapišite najslabši možni scenarij za svojo situacijo. Nato pripravite načrt.

Kako boste ravnali v najslabšem primeru? Kako se boste premaknili naprej? Kako in na kakšen način boste poskusili znova? V resnici vam dejanska priprava načrta, kako se boste zakonito spoprijeli z neuspehom, olajša um. To vam omogoča, da se vaši možgani nekoliko sprostijo, ker ste zdaj razkrili neznano. Niste osredotočeni na strah pred »Ampak kaj, če mi ne uspe?«, temveč razmišljate o tem, kako boste nastalo situacijo obvladali. Možgani so ožičeni, da želijo reševati težave. Torej, če vaši možgani delajo na reševanju problema kaj boste dejansko storili, če vam ne bo uspelo, potem se počutite bolje glede samega izida. Lahko znova povežete možgane, da boste bolj mirni pri svojem delovanju, saj lahko veste, kako boste upravljali z rezultati.

In, če vam ne uspe – potem še bolje! Ker si vaši možgani sčasoma privoščijo novo akcijo, postanejo (predvideni dogodki o neuspehu) manj strašljivi. In potem lahko najdete kaj drugega, da se vprašate »Kaj, če mi ne uspe?« In začnite ta čudovit postopek znova.

Torej, vprašajte se: »Kaj bom storil, če ne bom uspel?« In se lotite reševanja problema.

Comments are closed.