filofobija slika

FILOFOBIJA: strah pred zaljubljenostjo in ljubeznijo

Ljubezen je lahko eden najlepših in neverjetnih delov življenja, lahko pa je tudi zastrašujoča. Čeprav je ščepec zaskrbljenosti normalen, se nekaterim zdi misel na zaljubljenost grozljiva.

Filofobija je strah pred ljubeznijo ali pred čustvenim povezovanjem z drugo osebo. Ima veliko istih lastnosti kot druge posebne fobije, zlasti tiste, ki so socialne narave.

 “Kaj se dogaja z mano? Zakaj me ljubezen tako straši? Takoj, ko opazim, da se začnem zaljubljati, pobegnem, končam zvezo, nato pa se spet počutim mirno. Tega ne prenesem več!”

Ko se filofob zaljubi, čuti nemočen strah, ki ga zadržuje. Konec koncev, komu je všeč, ko se znoji in čuti ranljivost? Zdi se, da je ta strah pred ljubeznijo povezan z izkušnjami iz preteklih zvez, ki so pustile pečat bolečine in trpljenja. Ko filofobi opazijo, da se lahko situacija ponovi, se začnejo počutiti ranljive in čim prej pobegnejo iz zveze, da se zaščitijo pred še enim razočaranjem. Včasih se zavedajo, kaj se dogaja, drugič pa se izgovorijo ali poiščejo tisoč in en razlog, da utemeljijo svojo odločitev.

S svojim strahom pred ljubeznijo se lahko poskusimo soočiti tudi sami. Če želimo to narediti, moramo biti predani procesu sprememb in se zavedati, da se bomo pogosto poskušali izgovarjati. Poskusimo lahko tudi naslednje:

– Branje članka o filofobiji: Če se bomo bolj osveščali o tem, kaj se nam dogaja, bomo lažje prepoznali značilnosti filofobije. Tako bomo lahko pridobili veščine in strategije, ki jih potrebujemo, da se soočimo s svojim strahom.

– Razumevanje in obvladovanje čustev: Poskusimo razumeti in obvladovati svoja čustva ter biti empatični do čustvovanja drugih. To nam bo olajšalo upravljanje naših čustev in odnosov z drugimi.

– Moč misli: Pomislite na najhujše, kar bi se lahko zgodilo, če bi izgubili partnerja. “Če se zaljubim in to osebo izgubim, kaj je najhujše, kar se mi lahko zgodi? Nič … Življenje se bo nadaljevalo.” Takšne misli nam bodo pomagale v boju proti filofobiji.

– Pogovor s partnerjem: Povejte mu za svoje težave brez strahu ali zadrege. To mu bo pomagalo razumeti številne vaše reakcije. Če s partnerjem komuniciramo o svojih strahovih, nas bo ta lažje razumel in nam pomagal.

Naj srce zaigra od moči.

Comments are closed.