ljubosumje_slika

LJUBOSUMJE – kako ga lahko izkoristimo za osebno rast

Ljubosumje = krik po ljubezni in sprejetosti v vas.

Pogosto, ko čutimo ljubosumje na nekoga drugega, je to znak, da nekega dela sebe ne ljubimo ali sprejemamo v celoti. Kateri del sebe obsojate, zanemarjate ali se ga sramujete? Poglejte na ljubosumje kot na glasno in jasno sporočilo, da te vidike sprejmete.

  1. Dovolite ljubosumju, da vam pokaže, kje želite rasti, in bolje poskrbite zase.

Za trenutek premislite … Na koga ali na kaj ste ljubosumni? Kaj vas ogroža pri tej osebi ali stvari? Kaj ima ta oseba ali stvar, za katero menite, da vam manjka? Na primer, morda ste ljubosumni na nekoga drugega, s katerim vaš partner preživlja čas. Recimo ji Katja. V zadnjem času so stvari v vašem odnosu s partnerjem res stresne in večino skupnega časa se prepirata. Katja in vaš partner se svobodno šalita, ob tem pa ste vi ljubosumni na njun pozitiven odnos. Katja je zabavna, živahna in zanimiva (ima nekaj, kar se vam zdi, da vam trenutno primanjkuje).

Opazite, kaj ima ta druga oseba, česa si želite več v svojem življenju. Katja bi vas na primer lahko usmerila v hrepenenje po sebi, da bi bili srečnejši, bolj pozitivni in zanimivi. Potrudite se, da boste negovali te vidike sebe. Zastavite si nekaj novih ciljev, načrtujte zabaven zmenek, napolnite svoje življenje z več stvarmi, ki prinašajo veselje. Tega ne naredite zato, da bi tekmovali s Katjo, ampak ker vas je pomagala spomniti, kako se lahko bolj ljubite ter zrastete v osebo, po kateri hrepenite.

  1. Nadgradite svoje stare, zastarele misli.

Mnogokrat korenine ljubosumja segajo veliko dlje od trenutnega odnosa. Morda prihajajo iz preteklega partnerskega odnosa, v kateri je vaš partner izdal vaše zaupanje. Mogoče izvirajo iz otroštva, ko se niste nikoli počutili varno in ljubljeno. Mogoče prihaja iz časa, ko so vas ustrahovali. Katera sporočila ste prejeli, ki so bila vtisnjena že v zgodnjih letih in ki morda vplivajo na vas? Kdaj se je v vašem življenju prvič začelo pojavljati ljubosumje in na koga ste bili ljubosumni? Nekatera sporočila, ki ste jih morda prejeli, so stvari, kot so …

“Moram narediti _____________, da bom ljubljen.”

“Ne zaslužim ________________.”

“Nikoli ne bom tako ________________ kot ________________.”

“_______________ je boljši, bolj všečen, pametnejši, zabavnejši, lepši itd. kot jaz.”

Ironično je, da smo ljubosumni navadno takrat, ko smo najbolj lačni ljubezni, pozornosti in naklonjenosti, pa vendar takrat zelo pogosto nenamerno ljudi odrinemo stran od sebe.

  1. Odkrito in ranljivo komunicirajte.

Način, kako svoje trenutno ljubosumje sporočate svoji ljubljeni osebi (s krivdo, kritiko, nadzorom itd.), morda ne deluje dobro. Da se ljudje ne bi počutili ranljive, projiciramo, presojamo in obtožujemo.

Spodaj je formula, s katero lahko odkrito izrazite svoja čustva na način, ki vas bo zbližal.

»Ko _________________, se počutim _________________, ker je zgodba, ki si jo povem sama, _________________. Česar se resnično bojim, je _________________. Žal mi je, da sem se odzval _________________. Sanjam o _________________. Zanima me, če bi bil pripravljen _________________.

Lahko bi se slišalo nekako takole:

»Ko pošiljaš elektronsko sporočilo svoji sodelavki, se počutim ljubosumno, prestrašeno in osamljeno, ker zgodba, ki si jo povem sebi, pravi, da te to dekle zanima bolj kot jaz in da ti nisem dovolj. V resnici se bojim, da te bom izgubila. Žal mi je, da reagiram tako, da te poskušam nadzorovati, rečem hudobne reči o tvoji sodelavki in se osredotočam na tvoje najhujše namene. Sanjam o uspešnem razmerju, kjer se oba počutiva strastno povezana, varna in izpolnjena. Zanima me, ali bi bil pripravljen ta vikend oditi z mano na poseben zmenek, da se lahko ponovno poveževa in zabavava. “

Ljubosumje zavzema glavno lastnino v vaših mislih, telesu, srcu in duhu, hkrati pa porablja dragoceni čas in energijo ter vam odvzame vso ljubezen in veselje, ki si ju zaslužite.

Comments are closed.