Green man is freed from captivity of red person. Finding freedom, stop slavery, respecting human rights. Ending a failed relationship. Liberalization. Disclaimer of commitments and promises. Break up

7 RAZLOGOV, ZAKAJ POTREBUJEMO VELIKO ČASA, PREDEN ZAPUSTIMO TOKSIČEN ODNOS

Zdaj ste zunaj. Ste na drugi strani razmerja, zaradi katerega ste se opekli in izčrpali. Šele sedaj, ko negujete čustvene rane, se lahko ozrete nazaj in vprašate: »Zakaj sem ostal tako dolgo?«

Običajno ljudje opazijo težave že kmalu po začetku toksičnega odnosa, vendar traja več mesecev ali celo več let, da se jih rešijo. Pogosto poskušajo končati razmerje, a jih iz zapletenih razlogov nekaj povleče nazaj. Ko končno odidejo, so zmedeni. Da so prestali toliko stvari, da so zapravili toliko časa in da so vlili srce in dušo v osebo, ki jih je skoraj zlomila. Težko je kakršno koli zvezo zapustiti, ko jo začnete. Ko pa vmešate še toksične dejavnike, se lahko razhod občuti kot plezanje po Himalaji – v bosih nogah.

»Zakaj nisem odšel prej?«

Zloraba obstaja v številnih oblikah, kot so fizična, besedna, čustvena in spolna. Obstaja določen vzorec zlorabe, ki se ponavlja in se običajno imenuje cikel zlorabe. Kot pa razlagajo kritiki, je težko posploševati, predvsem zato, ker je dinamika odnosov tako zapletena in so vrste zlorab tako raznolike. Zapletena obdobja miru in nevihte zelo otežujejo odhod. Najpogosteje se ujameta dve vrsti ljudi: tisti, ki so bili v več strupenih odnosih in verjamejo, da so ti odnosi “normalni”. In tisti, ki jih še nikoli niso doživeli, saj težko verjamejo, da se to sploh lahko dogaja.

Tu so glavni razlogi, zakaj lahko traja tako dolgo preden zapustite toksičen odnos:

1. Niste izkušeni v (zdravih) odnosih.

Morda še niste imeli “zdrave” zveze (ali pa ste jo imeli po vzoru), zato ne veste, kako izgleda dobra zveza. Potreben je čas, da se nekaj naučimo, kar velja tudi v odnosih. Neizkušenost je potovanje celo za samozavestne, uravnotežene ljudi, saj jih bo toksični partner izkoristil s polno mero manipulativnih taktik.

2. Niste verjeli, da se to dogaja.

Mnogi ljudje bodo poročali, da so rdeče zastave videli že v zgodnjih fazah razvoja odnosa, nekateri celo v prvem mesecu. Na primer argument, ki je prišel od nikoder, ali nerazumno močno reakcijo ob manjšem dogodku. Ampak to odmaknete na stran, ker imajo vsi odnosi težave, kajne? Ne bi moglo biti tako slabo, kajne? Ljubezen, predvsem pa zaljubljenost nas na grd način slepita pred resnico in če se pomešata z neizkušenostjo, je to recept za težave.

3. Želeli ste pomagati tej osebi.

Vaš partner ima težave, to veste. Toda nekaj (dobrega) v vas želi pomagati, da se popravi. Ogledate si lahko vse njegove odlične lastnosti, saj imajo veliko potenciala, in razmišljate, da boste, če mu boste samo podarili podporo, ki jo potrebuje (ali pa je nikoli ni imel), imeli zmagovalca. Trud, ki ga vložite v njo/njega, se izplača, zato se še naprej trudite, tudi ko obdavči vaše dobro počutje.

4. Vaš partner je bil glavni manipulator.

Strupeni partnerji, narcisi ali številne različice na to temo so izvrstni pri svojem delu. To je zato, ker so njihovi interaktivni slogi nastali v otroštvu in jih od takrat urijo. Ne mislite, da se boste ujeli z glavnim manipulatorjem. Ne boste se. Igral se bo z vami, dokler ne boste začeli dvomiti o svoji zdravi pameti. Če boste poskusili oditi, vas bo prepričeval, dokler ga ne boste vzeli nazaj. In vrnili se boste tja, kjer ste začeli.

5. Vaš partner je izkoristil vašo nizko samopodobo.

Je bila mogoče vaša samopodoba pred vstopom v odnos nizka in je vaš partner izkoristil vašo ranljivost? Ni vedno tako. Včasih ljudje zaidejo v takšne odnose s trdno, celo visoko stopnjo lastne vrednosti. Zanimivo je, da lahko odnos s samozavestno, optimistično osebo traja še dlje časa. Ker oseba ne verjame, da se ji to dogaja, težav ne vidi ali se z njimi težje sooči.

6. Sramovali ste se svojega razmerja (in svojega mesta v njem).

Ljudje v strupenih odnosih so pogosto spretni tajniki. Resnično naravo zveze skrivajo, ker ne želijo, da drugi slabo mislijo o njihovem partnerju. Želijo zaščititi svoj ugled. Težko je priznati, da ste se zmotili pri tako pomembni izbiri – partnerju.

7. Potrebovali ste čas za pogum in oblikovanje načrta.

Resnično. Potreben je pogum. Rešitev. Podpora. In potrebujete logistiko: prostor za življenje in finančna sredstva za preživljanje sebe, morda tudi otrok. Morda boste potrebovali službo ali pa boljšo, kot jo imate sedaj. To je lahko velika ovira za ljudi, ki želijo oditi.

Če ste uspeli oditi, bodite nežni do sebe. Potreben je čas, da si opomorete, da se pozdravite. Vse, kar morate vedeti, je, da boste to dosegli!

Comments are closed.